Vânzătorul de vise

Dis-de-dimineață, în piața marelui oraș, printre șuvoaiele de oameni ce se grăbeau disperați spre locurile lor de muncă, apăru un om mărunțel, îmbrăcat într-un frac albastru, mănuși exagerat de albe în mâini, pantaloni verzi, o pereche de pantofi roșii, nesperat de mari în comparație cu trupul lui mic, iar în cap o pălărie neagră, înaltă, ce amintea de vechii iluzioniști ce scoteau fel-si-fel de obiecte sau animale din ea. Nu puteai să nu îl distingi dintr-atâta multime. Avea la subsuori un pachet mare pătrat, ce îl purta cu mare grija, pentru ca nimeni sa nu îl lovească, nimeni sa nu îl atingă. În mijlocul pieței s-a oprit, a pus pachetul jos, iar din el a scos o măsută. A aranjat cu grijă pe ea o etichetă enorma cu: Vânzătorul de vise, și a inceput sa strige:

– Hai la vise ‘neamule!… Hai la vise ‘neamule!… . Vise colorate, pline de fantezie, cu oameni, flori, animale fericite, vise ne-mai-întâlnite… Cu păpusi vorbitoare, zâne bune… vise de director, de parlamentar, de tot ce îți poți închipui, că ai dorii în dar ….

Dar parcă nimeni nu îl auzea, nimeni nu intorcea capul sa îl privească pe acest pitic ciudat, ce iși etala pe taraba goală visele puse spre vanzare… . Și in torentul de oameni, în elanul tipetelor sale nu observă că la cațiva pași de taraba lui, aflată in drum spre școală, se oprise o fetiță. Nedumerită, privea taraba goală și nu indraznea sa se apropie. Într-un târziu, descoperită, vanzatorul, cu un gest, o invită lângă el:

– Ce dorești fetița mea?. întrebă el. Nu te uita că nu am pus nimic pe masă. Hai!, spune !, ce dorești?.
– Chiar orice?. Și… cam cât costă un vis?, întrebă fetița.

Ridicând mâna, între arătător și degetul mare, piticul îi arată o monedă imaginară.

– Cam atât!. Crezi că e mult?. Dacă nu, spune-mi ce iți dorești!.

Învațase din jocurile sale cu mama, când din magazinul imaginar trebuia să cumpere un ursuleț, sau o cană de ceai, căci și ea plătea cu aceleași monede. Prinzând curaj, fetița incepu să iși depene of-ul.

– Am o papusă, frumoasă, mică, și o iubesc pentru că e papușa mea. În fiecare seară, înainte de culcare, eu în genunchi lângă patul meu, iar ea pe perna noastră, ne rugăm. Apoi, după ce mama îmi dă un pupic de noapte bună, îi dau și ei, un pupic de somn usor. Iar dimineață, până mă pregătesc pentru a merge la școală, îi povestesc papușii mele, uneori în rasetele mamei, alteori în dojenile ei, visurile mele. Dar ea, nu îmi povestește nimic. Nu vrea… cred, să nu mă supăr pentru că poate ea nu visează. De aceea m-am gandit să caut sau să vorbesc cu cineva, să îmi vândă un vis, unul cât de mic, să-l dau ei, să mi-l spună, să se simtă și ea fericită…. . Ce zici?. nu ai cumva, din întâmplare, un vis pentru păpușa mea?.

Lunându-și o înfațișare serioasă, așa cum îi stă bine unui vânzător, îi spuse:

– Acum du-te la școală, iar după ce vei venii acasă, să te întorci tot pe aici. Îți promit că am să îți dau un vis.

Încrezătoare, fetița plecă la școală. Iar după ore, cu ghiozdanul în spate, pornii spre piață să își ia visul promis. Acolo, cu taraba strânsă, vânzătorul aștepta. Cum o văzu, zâmbind îi spuse:

– În lipsa ta, a venit păpușa ta la mine. Mi-a povestit toate visele ei și împreună cu ea, le-am închis în această carte. Pentru că ea prinde viață numai noaptea, te-a rugat ca împreună cu mama să le citești înainte de culcare. Și să nu uiți niciodată că și păpușile au vise… .

Fără să spună un cuvânt, fetița luă cartea, îl răsplăti pe pitic cu un pupic pe obraz, și fericită, își continuă drumul spre casă.

Data: 30.11.2012.

PS: Am lăsat link-ul, poate mă voi hotărâ într-un târziu să le public să apară acolo. Momentan, trebuie să termin niște proiecte.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s