Cautandu-L

Ce ușor îi e omului să se plângă, că nu are, că nu poate, că nu vede, dar în schimb poate cere… cât mai mult și cât mai bine. De parcă Dumnezeu locuiește la colț de stradă și vine special pentru fiecare să scrie lista de cereri pentru ziua în curs și culmea… trebuie să le și îndeplinească. Am uitat că El e în toate și mai ales în ceea ce facem.

Am uitat să-L ținem în interiorul nostru, acolo în Cerul Lui… îl scoatem și îl conștientizăm undeva afară în cerul nostru ca să-L putem ruga și implora să ne ajute la nesfârșit. Am uitat că păstrându-L în interior lucra odată cu noi… și eram mult mai mulțumiți și fericiți pentru rezultatele obținute.

Și totuși… oamenii de știință au încercat încă din vechi timpuri să infirme existența Lui și astfel să caute o explicație logică la tot ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă Dumnezeu ne-a împărțit pe neamuri, culori, doctrine religioase, Darwin ne-a trecut pe specii, încrengături, clase și subclase. Dacă religia ne spune că Dumnezeu a făcut omul, savanții (adică oamenii deștepți) au încercat să explice cum a apărut primul microorganism pe pământ de la care a explodat viața (din oceanul planetar… etc) Dar tot nu au putut explica cum anume dintr-o minusculă celulă, prin divizări multiple și precise se naște omul (bine… am greșit. ADN-ul ar explica modul de formare a fiecărei celule a organismului… organe interne, oase, mușchi, piele… și totuși… ADN-ul?.) Tot ce nu a putut fi explicat a rămas la categoria minuni și deci nu s-a putut infirma existența Lui. Și asta pentru că știința nu știe să dea răspuns la o întrebare: oul?… sau găina?… 😉

Sunt omul științei, sunt inginer, deci nu pot să spun că cred într-adevăr sau nu cred că există, iar sloganul crede și nu cerceta nu mi se potrivește. Cum de altfel suntem majoritatea. Dar de aceea tot mă rog, merg la biserică și îmi pun speranțele în El știind că cel mai bine mă ajut eu, chiar dacă sprijinul moral și spiritual vine dintr-o parte pe care o căutăm cu toții, o simțim cu noi căci vine de la partea noastră spirituală, adică Dumnezeu.

Nu degeaba se spune că atunci când vindeci un om, mai întâi trebuie să îi vindeci sufletul, apoi trupul, căci cea mai grea boală e a sufletului și de multe ori trupul nu are nimic d.p.d.v. medical, dar bolnavul, inexplicabil, se simte în continuare rău.

Îmi aduc aminte de o poezie :

O iarta-mi, Te rog, Doamne atatea rugaciuni,
Prin care-Ti cer doar paine si paza si minuni,
Caci am facut, adesea, din Tine robul meu,
Nu eu s-ascult de Tine, ci Tu de ce spun eu.

In loc sa vreau eu, Doamne, sa fie voia Ta,
Iti cer… Iti cer intr-una sa faci Tu voia mea!
Iti cer s-alungi necazul, sa-mi lasi un loc in Rai
Si sa-mi slujesti in toate. Sa-mi dai, sa-mi dai, sa-mi dai!

Gandindu-ma ca daca Iti cant si te slavesc,
Am drept sa-Ti cer intr-una sa faci tot ce-mi doresc.
O!. Iarta-mi felul acesta nebunesc de-a ma ruga
Si-nvata-ma ca altfel sa stau in fata Ta.

Nu tot cerandu-ti Tie sa fi tu robul meu,
Ci, Tu cerandu-mi mie. Iar robul sa fiu eu,
Sa inteleg ca felul cel bun de-a ma ruga
E sa doresc ca-n toate, sa fie voia Ta !

(nu știu a cui e poezia… eu am cules-o de pe net!)

O să vă întrebați probabil unde vreau să bat, sau de ce bat câmpii 😉 Articolul a pornit de la ceva văzut dimineață. Sunt zile când, în drum spre servici, mă opresc la o biserică pentru 5-10 minute să îmi fac rugăciunea de dimineață (așa îmi amintesc și eu că trebuie să o fac, căci până să mă trezesc complet am și uitat 😦 ).

Este perioada în care se mai aduc Moaște sfinte sau Icoane făcătoare de minuni, iar lumea se roagă… unii mai tare decât ceilalți… . Am intrat în biserică și am văzut icoana la care câteva persoane se rugau. Mă întrebam de ce nu se poate face acea rugăciune în liniște, fără o agitație evident vizibilă și voce aproape normală. Mă apucase greața. Mi-am amintit de Timișoara, de Catedrală, de țigăncile acelea care pe un glas bocit se rugau Lui și mai ales oamenilor, să fie ajutate pentru necazurile lor.

Și în contrast cu asta, mi-am amintit de o altă bătrână din București, tăcută, liniștită, pe chipul căreia se citea mâhnirea, suferința, care nu întindea mâna, iar buzele îi murmurau ceva. A fost în toamna anului trecut undeva pe Victoriei. Nu am remarcat-o imediat, mă grăbeam să mă întâlnesc cu cineva drag, pe care doream să-l cunosc. Mi-am adus aminte de bătrână noaptea târziu când coborâsem să beau o bere cu lămâie (ce bărbat sunt nu?… nici măcar o bere adevărată. Mărturisesc că nu beau decât ocazional), mă gândisem că mai bine m-aș fi întors din drum să îi dau ceva, dar la acea oră deja era prea târziu și cine știe pe ce bancă, în ce parc aș mai fi găsit-o.

Hmmm… îmi stătea pe buze să le spun ceva… așa că am ieșit.

… când ai avut nevoie a stat lângă tine și, deși nu îl simțeai te ținea de mână să nu te rătăcești. Ai vrut să îl privești… și-a afișat chipul în zâmbetul tău pe față dar tu, privindu-te în oglindă l-ai schimonosit a răutate spunând că ți s-a părut. Îl chemai noaptea în vise și ți le alegea pe cele mai frumoase, dar uitai să te rogi… era prea obositor să o faci. A bătut la ușa sufletului tău, iar tu ți-ai astupat urechile spunând că te dor și așa nu ai auzit și ai lăsat ușa închisă. Și acum spui că nu te mai ascultă… Când ceri, spune-mi… tu ce ai făcut să-L meriți?… tu ce ai făcut să-L păstrezi?… .

Data: 12.06.2014

Reclame

  1. Și eu sunt de părere că rugăciunea e bine să se facă în taină, fiind un dialog privat între tine și Creator. Nici de biserică sau icoane nu e nevoie, ci doar de credință și un colț de liniște. Cel puțin așa scrie în Biblie, cartea de căpătâi a oricărui credincios.

    • Orice preot o să îți spună să vi la biserică regulat, deși Isus spunea oarecum că biserica e în noi. Mulțumesc Petru. Poate că am bătut câmpii… poate mai bine nu scriam. Dimineață mi-a părut un pic rău că am lansat articolul.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s